Värdepapper

Värdepapper är ett så kallat bevis på att du äger en viss tillgång eller produkt som du kan handla med. Idag finns det mängder av olika värdepapper som du kan äga. Allt från Aktier, räntebevis, fonder, obligationer, optioner och derivat. Den vanligaste formen av värdepapper är fonder och aktier. En aktie är en del utav ett företag som ges ut för en eventuell utdelning samt rättan att rösta på en bolagsstämma. Fonder är en helt enkelt en påse med värdepapper, exempelvist obligationer och aktier.

Idag så existerar det tre olika typer av fonder aktiefonder, räntefonder och blandfonder. Du kan välja att investera i dessa värdepapper genom mängder av olika handelsplattformar och mäklare. De Nätmäklare som vi listar här ovan är de absolut bästa på marknaden när det kommer till handel med värdepapper online.

Värdepappers värde

När det kommer till värdepapper så kan dessa både gå upp och ner i värde. Som med en aktie som ökar i värde när ett bolag ökar i värde och går ner i värde när ett bolag minskar i värde. Just därför ska du alltid vara medveten om att det tillkommer risker när du väljer att investera i värdpapper som statsobligationer och företagsobligationer.

Olika typer av Värdepapper

Det finns idag många olika typer av värdepapper. Några av de mest populäraste är Optioner, Warranter och Certifikat. Här nedan går vi genom dessa kortfattat för att ge dig en bild av vad de är och hur de fungerar:

Optioner

En option är ett avtal om att sälja eller köpa aktier till bestämda priser i framtiden. Den som köper optionen (köparen) innehar en rättighet till optionen och måste enbart fullfölja själva avtalet om det är till fördel för denna. Den som är säljaren (utfärdaren) har inget val i detta, utan de har alltid en skyldighet att fullfölja avtalet om detta är vad köparen önskar.

Certifikat – Bull & Bear

Du kan även välja att handla via så kallade certifikat på börsen. Handel med certifikat omfattar även en stor investeringsrisk som du alltid ska vara medveten om. Investera enbart i certifikat om du har tidigare erfarenhet.

Warranter

När du handlar warranter så är det en del av en akties värdeförändring som du investerar i, samt att du slipper köpa själva aktier med innebär att du kan tjäna pengar på aktiens uppgång och nergång.

Krav på börsnoterade bolag

Det finns ett antal viktiga skillnader mellan de olika värdepapper som handlas på valutamarknaden. För de värdepapper som är börsnoterade så finns det ett antal krav som måste uppfyllas. Ett bra exempel på dessa är att det ska finnas historik för verksamheten.

Förvar av inköpta värdepapper

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.